Fındıqların sağlamlığınız üçün faydalı olduğunu yəqin ki, artıq eşitmisiniz. Onların tərkibində zülal, lif və sağlam yağlar var və bu qidaları doydurucu qəlyanaltı halına gətirir. Hər gün qoz-fındıq yeməyin bədəninizə faydaları olduğunu bilirdinizmi?
"Saat24.az" xəbər verir ki, Kornell Universiteti tərəfindən aparılan və "Nutrients" jurnalında dərc edilən bir araşdırma, qoz-fındıqların güclü antioksidant təsirlərə malik olduğunu bildirilib.
Antioksidantlarla zəngin qidalar isə sağlam hüceyrələri sərbəst radikalların zərərindən qorumağa kömək edir. Elmi araşdırmada qozun pəhrizə əlavə edilməsinin omeqa-3 yağ turşularının, liflərin və bəzi vitamin və mineralların qəbulunu artırmaq da daxil olmaqla ümumi qida profilini yaxşılaşdırdığını aşkar edilib. Və bu faydalar üçün ətin 15%-ni bu qoz-fındıqlarla əvəz etmək olar.
Hər gün qoz-fındıq yemək beyin sağlamlığınız yaxşılaşdıra bilər. Bunun səbəbi qoz-fındıqların omeqa-3, antioksidantlar, E vitamini (beyin hüceyrələrini iltihab və oksidləşdirici stressdən qorumağa kömək edir), sink və maqnezium (yaddaş və idrak funksiyasına cavabdeh) ilə zəngin olmasıdır.
Həmçinin, fındıq iltihabın azalması ilə əlaqələndirilir. Fındıqların tərkibindəki E vitamini antioksidant rolunu oynayır və hüceyrələri oksidləşdirici stresdən qoruyur. Bu, öz növbəsində, iltihabı azaltmağa kömək edir.
Qoz-fındıq ürək-sağlam monodoymamış və çoxlu doymamış yağlarla zəngindir.
Fındıq qan şəkərinin səviyyəsini tənzimləməyə kömək edəcək . Bu, onların tərkibində çoxlu protein, lif, yağ və az miqdarda karbohidrat olması ilə bağlıdır.